Covid-19-crisis: verdere vereenvoudiging van de tijdelijke werkloosheid

Op vrijdag 20 maart 2020 kondigde de Regering een verdere vereenvoudiging van de procedure voor tijdelijke werkloosheid aan.

Zoals u weet, kan de werkgever, afhankelijk van zijn situatie, gebruik maken van ofwel het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ofwel de tijdelijke werkloosheid om economische redenen.

Gezien de huidige situatie werd er besloten om het begrip overmacht vanaf 13 maart 2020 flexibel toe te passen voor de duur van de door de overheid opgelegde gezondheidsmaatregelen.

Zo worden alle situaties van tijdelijke werkloosheid in verband met het Coronavirus beschouwd als tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, en dit zelfs als het nog mogelijk is om op bepaalde dagen te werken.

Dit vereenvoudigt de te vervullen formaliteiten aanzienlijk en voorkomt dat bedrijven die om economische redenen een werkloosheidsaanvraag hadden moeten indienen, het bewijs moeten leveren dat hun omzet, productie of orders met ten minste 10% zijn gedaald (zoals vermeld in onze blogpost van 20 maart 2020).

Aarzel niet om contact op te nemen met ons team voor meer informatie.